Je gouden Vonk op je 20 ste, 40ste en ook na je 70ste roep ik altijd.

Ben jij wel eens door iemand geholpen, waarvan zo blij werd, dat je het daarna de hele wereld in wilde roepen. Dat je zo liefdevol geholpen wordt, zoveel extra’s krijgt, iemand puur zichzelf is en de gever glimt van plezier. Dan lijkt het geven zo moeiteloos, de werkwijze zo eenvoudig, goed georganiseerd dat je er flabbergasted van bent en heel blij van wordt.

Ik kan je vertellen, dan is de Gouden Vonk overgesprongen! In mijn boek In mijn boek  VIND JE GOUDEN VONK  kun je erover lezen!

Zo ook bij mijn dansjuf Andrea, daar roep ik al 22 jaar wekelijks van hoe blij ik van haar lessen wordt. En zo plan ik het liefst al mijn afspraakjes bij Foodhal Mout. Omdat ik het zo’n fijne sfeer vind, hartelijk bediend wordt en ik er ieder keer weer lekker hapjes ontdek. Je gunt deze persoon of zaak dan ook alles. Je praat erover, stuurt iedereen ernaar toe. Je ziet dat deze mensen altijd genoeg leuk werk en klanten hebben.

Vaak start het heel onverwachts. Zo ook afgelopen vrijdag. Onze zoon Tanno vierde zijn 20ste verjaardag. Hij had een klein clubje uitgenodigd om te komen eten en “chillen” zoals dat heet.  Ik was de hele middag in het atelier, dus kwam pas om 17.30 uur thuis.

Daar stond een BBQ in de tuin. Okay, dacht ik, dat leek me wel erg zomers, want het was behoorlijk fris buiten. En eenmaal binnen zag ik in onze ijskast een veelheid aan plastic bakjes, met allemaal spannende ingrediënten. 

Ik vroeg even aan zoon Tanno wat de plannen waren en wat er van mij verwacht werd. 
De drank was er al en het eten dus ook. Mijn man had het niet gedaan en zoon Tanno en dochter Amber ook niet. Wie had dit dan zo goed georganiseerd? 

Nou het werd me al snel duidelijk, want de kok belde. Of Tanno even de snelstarter aan wilde maken voor hem, zodat de kooltjes lekker heet waren tegen de tijd dat hij er zou zijn. Nou dat klonk als een kenner. En toen kwam de masterchef himself als snel door de achterdeur. Het was Joël van 19. De vriend van Tanno, die die avond als cadeau pizza’s ging bakken voor de hele goegemeente. 

Joël ken ik vanaf zijn 5de. Ik zag laatst nog een foto dat Tanno een kinderfeestje gaf en daar stond hij op. Als Joël bij ons komt, wat hij dus regelmatig doet, dan is er meestal iets verandert in huis. Heel grappig, dat speelse hebben wij gemeen. Ik heb bijvoorbeeld 100 magneetballetjes voor mijn verjaardag een paar jaar geleden gekregen. Leek me gewoon leuk. Die balletjes daar kun je allemaal vormen mee maken. Van een vis tot een hart, tot een abstract hompje. En die balletjes liggen op mijn werkkamer in een bakje. Ik heb nooit geweten dat je zoveel verschillende dingen met die balletjes kan doen. De ene keer zitten ze als verwarming versiering, de andere keer hangen ze als slierten aan mijn plafonlamp en ook heb ik eens een mooie piramide op mijn bureau aangetroffen. Dat zijn tekenen van “Joël was here”. Nou, zonder verder uit te wijden. Ik weet ook dat hij prachtige filmpjes maakt, maar dat hij in het koken was, dat wist ik niet. Dus ik was oprecht verbaasd.

En zo heb ik eigenlijk de hele avond met open mond naar hem zitten kijken. De juiste temperatuur werd gemeten, het deeg werd gekneed en rondgedraaid en zelfs omhoog gegooid. De tomaten, chorizo, en alle groentjes gesneden. En met een ontspanning en gemak toverde hij de ene dunne bodem knapperige pizza na de ander uit de BBQ. Ja, een BBQ, met een steenplaat, he Marian.  O, ok…

Ook serveerde hij de Pizza als een echte Italiaan. Tenminste dat zie je weleens in films, met zo’n houten tennisracket vorm schuif, uit zo’n houtoven. Ik weet niet hoe zo’n ding heet. Ja, zei hij, hij was even naar de Gamma gefietst en had met een figuurzaag uit een 1 meter hardboard deze vorm gezaagd, want dan was het plaatje compleet, vond hij. 

Nu denk je misschien dat hij het zweet op zijn voorhoofd had staan. Maar nee hoor. Terwijl hij 9 hongerige jonge ouderen en oudere jongeren te eten gaf, zat hij lekker biertjes te drinken en te socializen. Nou ik heb altijd geroepen. Je gouden Vonk op je 20ste, je 40ste en ook na je 70ste.

Dit is dus de Gouden Vonk van een 19 jarige, die oversloeg. Dat wat hemzelf erg blij maakte, gaf hij cadeau aan de ander. Dat gaat verder dan geluk, omdat het voorbij eigen gewin gaat. Een geschenk voor jezelf en van onschatbare waarde voor de ander. 

Dat is dus waar ik jou bij kan helpen. Dat Goud vinden in jezelf en die Vonk over laten springen :). In mijn boek  VIND JE GOUDEN VONK  kun je daarover lezen!