Van de week kreeg ik een geweldig verhaal cadeau. Daardoor kan ik je laten zien, dat het nooit te laat is om te doen wat je wil, zelfs al ben je met pensioen.

Ik ging mijn vriendin in het ziekenhuis bezoeken. Ze vertelde dat ze de afgelopen 3 weken dat ze daar lag, de mannen op haar kamer had geobserveerd. Ha, ha, nee niet waar jij nu aan denkt hoor 🙂 Even serieus….

We gingen even in de kantine een kopje koffie drinken en ze beschreef het heel mooi. Het lijkt alsof ze geen reden hebben om uit bed te komen en beter te worden.
Haar man Henk zat naast me. Hij is 70 en al wat jaartjes met pensioen. Hij is aan zijn hart geopereerd 2 jaar geleden.

Hij kon niet wachten om de potten in de duinen uit te zetten om kevers in te vangen. Hij probeerde zijn best te doen om goed te eten, deed extra oefeningen, zocht oplossingen om naar huis te kunnen. Inmiddels heeft Henk 400 verschillende soorten kevers gevonden en zijn bevindingen in twee prachtige onderzoeksrapporten vastgelegd.

“Weet je wat zo mooi is?” vervolgde Henk. “Die kevers, dat onderzoek, ben ik zelf serieus gaan nemen. Dat wat ik eerst als hobby deed, ben ik gaan delen met anderen. Ik help natuurverenigingen en de gemeente ermee. Inmiddels draagt het bij aan het onderhoud van de duinen. Geweldig toch? En dat komt als een boemerang terug naar mij. Ik heb door mijn keveronderzoek hele fijne gelijkgestemde contacten.

Dus je goddelijke vonk levert je ook op oudere leeftijd niet alleen gezondheid, geluk en zingeving op, maar voorkomt ook eenzaamheid.

Dit verhaal doet me denken aan de Blauwe Zones. Het zijn een aantal plekken op de wereld waar mensen bovengemiddeld gezond oud worden. Het Japanse eiland Okinawa is zo’n blauwe zone en er wonen de meest gezonde en tevreden honderdjarigen ter wereld. Schrijver Francesc Miralles en fotograaf Héctor Garcia kregen inzicht in hoe deze Japanners eten, hoe ze bewegen, werken en omgaan met anderen.

En vooral hoe hun ‘state of mind’ is waardoor je honderd jaar in topvorm kunt leven. Ze schreven er het boek ‘Ikigai’ over.

​Wat kunnen wij leren van de oudste mensen van Japan? Naast natuur, gezond eten en lichaamsbeweging, lijkt het er steeds meer op dat de mensen in Okinawa een bewuste relatie met hun doel in het leven hebben. Ze hebben iedere morgen een reden om op te staan. Dit zorgt voor tevredenheid, geluk en betekenis in het leven.

Ja en dat kan dus, ook al ben je

50+…..

70+

……en zelfs 90+!

Dat verhaal heb je van mij nog tegoed!

ps. Van de week heb ik op Netflix de documentaire HEAL gezien. Het is tijd voor een nieuw verhaal over onze gezondheid (bekijk deze film)