Eigenlijk wilde ik dit verhaal van drama niet met je delen. Ik zie vaker dit soort verhalen voorbij komen en het voelt zo commercieel……Ik doe het toch. Hier is mijn  diepste drijfveer ontstaan om jou van de kermis naar de tempel te helpen. Dus ja……

na wat aarzelen……ga ik toch maar met de billen bloot.

Vaak wacht je tot er iets erg mis is gegaan met je voordat je je zelfzorg onder de microscoop neemt. Zo ook bij mij.

Eigenlijk had ik al mijn hele leven lang buikpijn. Ik woonde op Curacao en daar aten we tussen de middag warm. Weet je wel, wij hadden zo’n tropenrooster waardoor we om 13 uur al thuis waren. Op zich heerlijk, want dan kon ik de rest van de middag lekker spelen 🙂

Maar even terug. Ik zat soms wel tot 16 uur aan tafel. Ik was een lastige eter en lustte niks. Dus mijn moeder deed vaak haar best om frietjes en pasta te maken. Want dat vond ik tenminste lekker. Maar afijn…. ik was dus een moeilijk eter, had vaak buikpijn en….veel moe.

Er werd ook wel eens gekscherend gezegd, dat het een soort aanstellerij was. Afijn, mijn buik werd nooit onderzocht. Ik snap dat wel, want als ik een proefwerk had of iets spannend vond, had ik ook buikpijn. Dat kunnen kinderen nog allemaal niet zo goed onderscheiden. Zie dan maar als ouders te begrijpen hoe ernstig het is.

Echter, 22 jaar later, toen ik bevallen was van mijn zoon kwam de kraamverzorgster mij verwennen met allerlei lekkere broodjes op bed. Ik zei tegen haar. Ik heb helemaal geen honger en ik heb zo’n buikpijn. Om een lang verhaal kort te maken. Ik werd met de dag zieker en de huisarts kon niets vinden en 2 specialisten ook niet. Totdat ik na 3 maanden nog maar 48 kilo woog.

Ik zat op de bank en ik raakte in paniek. Ik voelde hoe verzwakt is was. Ik dacht ik ga alle academische ziekenhuizen bellen. Ik ga voor mijzelf zorgen. Uiteindelijk kon ik binnen een paar dagen in het AMC terecht. Daar was er net een dokter uit Denemarken. Hij was afgestudeerd op de chronische darmziekte Coeliakie die ik bleek te hebben. Ik was ondervoed en moest gelijk stoppen met tarwe, rogge, gerst, haver eten. Ik kreeg ook te horen dat ik een verhoogde kans had op darmkanker, suikerziekte en schildklierproblemen als mijn darmen vaker beschadigd zouden worden. Nu is deze ziekte heel bekend, maar toen nog helemaal niet.  
 
Ik ben vanaf dat moment, naast een streng dieet mijn ZELFZORG erg serieus gaan nemen. Ik geloof dat lichaam en geest erg nauw met elkaar verbonden zijn.

ZELFZORG betekent voor mij dat je elke dag bewust stappen zet om je gezondheid en welzijn te ondersteunen. Dat je jezelf observeert en je afvraagt hoe het met je gaat. Dat je het begin van “ziekte” en “negatieve gemoedstoestand” signaleert. Doe ik nog de dingen waar ik blij van word? Zit ik vol creatievuur? Ben ik ontspannen? Heb ik energie? Heb ik ergens pijn? 
 
Het betekent dat je je bewust bent van wanneer je in balans bent, wanneer je uit balans bent. Dat je manieren verzint en oefent om je energie in harmonie te houden.
 
In de workshop deel ik met jou de belangrijkste zelfzorgmethoden die je kunt gebruiken om harmonie in je lichaam en geest te creëren.

Ik heb al heel wat aanmeldingen, maar je kan je nog  Opgeven voor de workshop. Het lijkt me superleuk om jou te helpen ook goed voor jezelf te zorgen!

Hier vind je meer informatie over de workshop ZELFZORG.

Hartegroet,

Marian