Gisteren gingen we een wandeling maken op een rotswand langs het water in Zuid Spanje. Het was behoorlijk steil en hoog. Laten we zeggen, best spannend voor iemand met hoogtevrees. 

Vaker ben ik voor zo’n pad afgehaakt. Je kent dat wel, zo’n smal strookje van zand met een steile wand naar beneden. Daaronder kolkend en briesend water dat tegen de rotswand klotst. Ik keek dan even naar beneden en dan zei ik tegen de medereizigers. Laat mij maar even hier wachten. Maar gisteren deed ik het anders. Ik ging eigenlijk gedachteloos mee het pad op.

Achteraf dacht ik…….dit wandelingetje, langs deze afgrond, is een afspiegeling van hoe ik mij innerlijk voel. 

Ha, ha, nu ik een boek aan het schrijven ben, zie ik bij alles wat ik doe, wel een levensles opduiken.

Maar afijn, ik was zo aan het mijmeren op een terrasje later……

Bij nieuwe dingen doen, zijn we geneigd om alle risico’s te reduceren buiten onszelf, voordat we starten. Leuk gezelschap, goede schoenen, genoeg geld op zak, water, telefoon, zonnebrand, petje, enz.

Veiligheid kun je buiten jezelf leggen, maar moet je denk ik met name binnenin jezelf vinden.

Wat brengt mij dan nu sneller in actie, dan vroeger? En ik ging in gedachten ook langs de mensen die ik coach en die deelnemen aan mijn workshops. Wat brengt hen in actie, ook al vinden ze hun nieuwe plannen spannend?

In de kern is je ‘veilig voelen’ een volledig vertrouwen op jezelf. En daar ook naar handelen.
Dat klinkt eenvoudig, maar is o zo moeilijk.

Wat doen die mensen die toch in actie komen, ook al vinden ze het spannend? En wat kun je er zelf aan doen? 

Het is in ieder geval niet iets wat je van de ene op de andere dag ineens kan. Het is zo’n thema dat regelmatig terugkomt om verder verdiept te worden. 

1) Die goddelijke vonk vinden
Je kan dat in het groot en in het klein zien.

In het klein, bij deze bergwandeling was mijn verlangen om de ruige natuur en de kolkende zee te zien. Het was zo’n overweldigende natuur daar en dat mooie uitzicht maakte mijn verlangen om dat pad te lopen groter dan de angst. 

In het groot is het voor mij bijvoorbeeld erg belangrijk om mensen te helpen naar een ontspannen, vrij leven vol creatievuur. Ik ben een creatief wereldverbeteraar zeg maar. Ik wil jouw de weg naar binnen wijzen, naar je tempel. Zodat je gaat doen waarvoor je op de wereld zijn gezet. In plaats van jezelf te laten afleiden, uitputten en verstrooien door de kermis waar we in leven. Daar zit zo’n innerlijke drive achter, dat ik  leer schrijven, dat verhaal te vertellen. Ook al vind ik het doodeng dat ik rondbazuin dat er een boek komt, die vonk binnen in mij is zo groot, dat ik in actie kom. Het is een gevoel, een brandend vuurtje wat iedereen heeft en kan vinden.

2) Wees onderweg lief voor jezelf
Wat ook helpt om als je op pad gaat, dat je lief voor jezelf bent onderweg. Toen ik op dat steile pad liep, kwamen al snel de twijfels en onzekerheden weer naar boven. Waarom doe ik mezelf dit aan? Ik kan niet meer verder, dit is echt te steil. Ik merk dat het erg helpt om dan gewoon even te mogen klagen en bang zijn. Het is niet iets dat direct moet worden ‘opgelost’ en ik bestempel mijzelf ook niet meer als ‘zwak’. Het zijn natuurlijke gevoelens, tegenhangers van kracht en zelfvertrouwen. Beiden mogen er zijn en ik weet nu dat ze naast elkaar mogen bestaan. 

3) Veilige inspirerende relaties
Omring je met mensen die je inspireren om wel dat stapje te nemen. Mijn man was mijn grootste fan en vertrouwen gever tijdens de wandeling. Als ik dacht dat ik zijn hulp nodig had of dreigde paniekerig te worden bij een moeilijk stukje zei hij heel rustig; “Probeer het eerst even zelf, je kunt meer dan je denkt!”  En verdomd, altijd lukte het zelf.  Als mensen onderweg niet fijn met je omgaan, maak dan een nieuwe keuze. Pas op jezelf, zeg “nee” of geef aan wat je nodig hebt of wat hun reactie met je doet. Je kunt ook altijd de volgende keer nieuwe mensen meevragen om je pad mee te lopen.

4) Je kwetsbare kracht ontwikkelen
Als je angst of onveiligheid ervaart is je neiging vaak om in je hoofd te schieten. Zo ook met mijn wandeling. Ik kreeg op de moeilijke punten waar ik even stil moest staan, die stemmetjes die zeggen “was je maar niet meegegaan” of “nu hou je iedereen op”, enz. Inmiddels weet ik dat je toegang hebt tot je eigen innerlijke kwetsbare kracht via je buik. Ik geef dan ook veel aandacht aan het verstevigen van mijn lichaam en met name mijn CORE. Bijvoorbeeld door Tibetaanse Yoga oefeningen, buikademhaling, buikmassage, dansen. Je zult merken dat de angst/onveiligheid minder vat op je heeft. Bijna alsof het kleiner is geworden (omdat jij sterker bent geworden!).

5) Focus op het heden 
Als je de ‘werkelijkheid’ en het ‘ideaalbeeld’ teveel vergelijkt met elkaar, dan beoordeel je je huidige situatie vaak als negatief. Pieker niet over het verleden “de vorige keer was ik ook al bang” en maak je geen zorgen over de toekomst “haal ik de top wel”.  Door meer in het hier en nu te vertoeven en me te concentreren op de weg, werd het een hele fijne wandeling. Ik heb genoten en omdat ik die TOP niet als doel gesteld had, maar “het op pad gaan”. Ben ik als een tevreden mens, halverwege terug gegaan. 

6) Angst neemt toe als de stappen te groot zijn
Ieder stapje is er een om je op te concentreren. Dit is in het echte leven ook zo. Als ik alleen aan het eindresultaat “een boek schrijven” denk is die stap veel te groot en maakt angstig. Dan begin ik niet. Als ik aan 1 klein stapje denk, wat haalbaar is voor mij als “niet ervaren schrijver” voel ik dat 1 pagina met een levensles wel moet lukken. Ja, dat kan ik wel. Dit blog is een stapje in de richting van een boek. Ja, ik ben dus gewoon op deze manier wel begonnen!!

Er komen allemaal vragen in me op die ik aan jou wil stellen. Leuk als je een reactie achterlaat!

Welk nieuw stapje, plan, idee doe jij, ondanks dat het spannend is? Zijn je stapjes in de richting van datgene waarvoor jij op de wereld bent gezet? Doe je de stappen op jouw eigen manier? Doe je de stappen voor jezelf of met name voor anderen?

 

#veiligheid #zelfvertrouwen #voelen #spanje #bang #actie #startmet1stap #gewoondoen